A női és a férfi psziché

A női és a férfi psziché

Népszerű elképzelés az, hogy ‘a férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek’ és sok pszichológus egyet is ért abban, hogy akadnak velük született eltérések a két nem között. Ám ez a kérdés a mai napig még vitatott.

Miben jók a nők?


Simon Baron-Cohen szerint a nők általánosságban fejlettebb együttérző készséggel rendelkeznek, mint a férfiak, ugyanis jobban tudják értelmezni mások gondolatait, és mások érzelmeire olyan érzelmekkel tudnak reagálni, amelyek jobban passzolnak az adott helyzethez. Mindezek kiemelkedőbb társas készségeket eredményeznek, hatékonyabb kommunikációt és több és hatékonyabb társas kapcsolatokat.
Baron-Cohen ezzel magyarázza azt is, hogy a nők miért kevésbé agresszívek, mint a férfiak. A nagyobb empatikus készségüknek köszönhetően, ugyanis jobban átérzik az erőszakos viselkedés által másoknak okozott fájdalmat.

A nők így előnyt élveznek és általában nagyobb érdeklődést is mutatnak a nagyobb fokú empátiát igénylő hivatások terén, mint például a terapeuta, az ápolónő, a HR-szakértő, a mediátor, a tanár.

Annak, hogy miért fejlettebb a nők empatikus készsége evolúciós okai vannak. Az empátia segítséget nyújt a gyerekek gondozásában, hiszen azoknak a babáknak, akiknek anyjuk rá tud hangolódni a szükségleteikre és akik jobban kötődnek az anyjukhoz, azoknak nagyobb esélyük van az életben maradásra.

Miben jók a férfiak?

Baron-Cohen szerint a férfiak általánosságban jobbak a rendszerezés terén. Rendszer bármi lehet, ha megvannak a szabályai, illetve rendelkezik be-, és kimeneti elemekkel is. Ez az a képesség, amellyel képesek vagyunk egy rendszer elemzésére, illetve megalkotására. Ezen kívül a férfiaknak a térbeli képességeik is jobbak, hiszen a rendszerezéshez vizuális készség is szükséges.

A férfiak ezek alapján nagyobb érdeklődést és természetes tehetséget mutatnak az olyan hivatásokhoz, amelyekhez rendszerezési képességre van szükség, és amelyek nem igényelnek különösebb együttérző készséget, mint például a vízvezeték-szerelő, a villanyszerelő, a programozó, az építész, a mérnök és a matematikus.

Az evolúciós magyarázat erre pedig az, hogy a vadászathoz, a nyomkövetéshez, és az eszközhasználathoz szükség volt ezekre a készségekre. Az alacsony szintű empátia és az agresszió pedig hasznosnak bizonyult ahhoz, hogy magasabb pozíciót vívjanak ki maguknak a hierarchiában és ezáltal felkeltsék a másik nem érdeklődését.

És akkor még sincs különbség!

Cordelia Fine azonban azt állítja, hogy a Baron-Cohen kutatásaiban használt tesztek valójában csak azt mérik, hogy az emberektől mit vár el a társadalom a nemi szerepek tekintetében. Ugyanis ezek az elvárások befolyásolták a résztvevők válaszait.

Kutatások ugyanis bizonyították, hogy a férfiak ugyanolyan mértékű együttérzésre képesek, mint a nők, de csak akkor, hogy ha ez kifizetődik.

Amikor a férfiak ugyanis jutalmat kaptak az empatikus megnyilvánulásaikért, például, hogy ezáltal könnyebben megkapják az adott nőt, vagy állást, akkor a pontszámaik nem különböztek a nőkétől. Sőt az is kiderült, hogy a nők ugyanolyan jók a térbeli és a matematikai fejtörők megoldásában, mint a férfiak, feltéve, ha ezt elhiszik magukról. Egy kísérletben, a kutatók azt mondták a női résztvevőknek, hogy a nők jobbak a mentális forgatási feladatokban és így a két nem eredményei azonosak lettek. Ugyanez megismétlődött a matematikai készségek terén is.
Fine rámutat, hogy a nemi különbségek már egészen fiatal gyermekkorban is megfigyelhetők, de ez nem bizonyítja, hogy ezek velünk születettek lennének. A lányokkal és a fiúkkal kapcsolatos elvárások már gyakorlatilag a születéssel megkezdődnek. Ha fiú születik, gyakrabban kezdik a szülők a mondatot így: “büszkén tudatjuk…”. A lányokat és a fiúkat alapvetően úgy neveljük, hogy eltérő énképük alakuljon ki, így később a saját maguk iránti elvárásoknak megfelelően fognak viselkedni.
Az ikertanulmányok rámutattak, hogy az olyan tényezők, mint a temperamentum, a személyiség vagy az érzelmi stílus genetikailag adottak. Azonban a további kutatások már azt bizonyították be, hogy egy genetikai jellemző kibontakozása attól a környezettől függ, amelyben a gyermek felnő, illetve, hogy a tényleges gén bekapcsol-e, vagy kikapcsol, a tapasztalatainktól függ.
Tehát még ha összességében is van némi különbség a férfiak és a nők között a készségeket illetően, ezekre semmiképpen sem alapozhatunk, amikor egy-egy adott nő vagy férfi teljesítményére vagyunk kíváncsiak.
Forrás:

  • Louise Deacon (2013) Pszichológia, Hogyan értsük meg önmagunkat és másokat
  • Richard J. Davidson, Sharon Begley (2012) Az agy érzelmi élete